fredag 14 mars 2025


Odla Micro grönt/ Micro greens 


Vad är micro grönt och varför ska man odla det?


Jag har odlat groddar förut och det är inte så svårt

och väldigt gott och nyttigt, men lite klurigt 

för det kan bli mögel svamp om man inte är försiktig.


Nu tänkte jag ge mig på och prova att odla micro grönt.

Hur börjar man och vad behöver man för att komma igång?

Vad är skillnaden mellan groddar och micro grönt?



Men först vad är micro grönt?
Micro grönt är mellanstadiet mellan groddar 
och riktiga småblad.

Vad är det bra för och varför ska man odla detta?


Microgrönt är super nyttigt och fullpackat med vitaminer.

Det är 40 gånger mer näring än i dom fullvuxna plantorna.



Bild av: Oleksandr Pidvalnyi från Pixabay


Dom är snabbväxande och klara på en vecka

och man kan odla dom vilken tid på året som helst.

Dom är lättodlade även för en nybörjare

och dom behöver bara jord, fukt, ljus och lite kärlek.

Färgglada skott som piffar upp maten.


Ärtskott har säkert av oss odlat någon gång.

Det är också microgrönt.



Bild av: T Caesar från Pixaby

Ärtskott smakar lika mycket som sockerärtor
och är väldigt gott i salladen eller på smörgåsen.


Men det finns fler goda fröer att odla som
micro grönt. Dom flesta faktiskt.


Rädisa tex...

Bild av: Hundva från Pixabay


Här är dom vanligaste fröerna som man använda:

Broccoli

Olika slags kål

Rädisa

Rucola

Rödbeta

Solros

Ärtor


Så vad behöver man då: 

Frön förstås gärna grodd frön,

Jord, helst såjord som inte innehåller gödsel

Tråg att odla i, det går bra med att återanvända

vindruvsaskar eller plast tråg från köttfärs.


Det finns fina odlings tråg för just micro grönt

att köpa om man vill odla i större skala..




En jätte bra hemsida som jag hittat

där det står utförligt hur man går tillväga är denna:

https://odlaatbart.se/att-odla-mikrogront-introduktion/


Gjordnära tunnelväxthus har gjort en bra video

om hur man odlar både microgrönt och groddar.

https://www.youtube.com/watch?v=VhDDJBDqjOw







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar