Varmbänk/odlingstunnel
Att göra en varmbänk är både roligt och spännande.
Jag har gjort mina i slutet av februari när det fortfarande
kan var mycket snö utanför tunneln.
sin odling redan då och smygstarta med en varmbänk.
Jag är lyckligt lottat att ha obegränsad tillgång
med hästgödsel som jag blandar med antingen
halm eller ful hö/dåligt hö, spill hö.
Hö eller halm måste till för att förbränningen
ska kunna starta. Så man varvar hö/halm med gödsel.
Jag passar på, när jag fyller min varmbänk
att lägga i en termometer så jag kan följa processen.
Det är en vanlig kött termometer.
Det är så spännande att se bur graderna stiger
hela tiden. En varmbänk jag hade kom upp i 65 grader.
När man varvar gödsel och halm/hö
ska man trampa till det ibland så man
får bort den mesta luften och även hälla
på flera kannor med varmt vatten.
Det är det varma vattnet som sätter igång
varmbänken.
Det gick åt ca 9 säckar med gödsel,
i en tre pallkragars höjd bänk,
varvat med hö/halm
och 6-7 kannor med varmt vatten.
Det är bra om man kan lufta sin varmbänk lite varje dag
så den inte blir för fuktig för då kan processen
stanna av eller gå långsammare.
När värmen inte stiger längre och börjar gå ner
efter ca en vecka lite drygt,
är det snart dags att lägga på jord.
Yttemperaturen ska vara ungefär 20 grader.
Lägger man på jorden när det är för varmt
förstörs micro organismerna i jorden
jag sparat sen hösten för att undvika att
svamparna som kan växa upp från
hästgödseln inte ska förstöra min sådd.
Svamparna är inte farliga, men dom är i vägen.
Men lägger man ett lager med löv under
jorden brukar dom inte kunna komma upp.
Eftersom det är flera minusgrader ute vill man
att värmen ska stanna kvar i bänken så då
täcker jag den med ett plast lock och ett gammalt
hästtäcke/matta eller filt.
faktiskt göra en varmbänk utomhus också.
Men då måste man har typ halmbalar
runt sin varmbänk som isolering.
Men det går alldeles utmärkt.
Bäst är att ha i alla fall tre pallkragar
på höjden för ju större varmbänk
ju varmare blir den.
Så här fin resultat kan det bli i slutet av
april, början på maj och då har man ju
inte kommit igång riktigt
utomhus med sin odling.
Här växer det olika sorters sallat, spenat, dill
rädisor och rucola.
Om du har möjlighet så gör en varmbänk.
Bönderna och häststallar brukar bara
bli glada om någon vill ha gödsel.
Skulle gödseln vara frusen gör det inget.
För processen sätter igång i alla fall
när man häller på varmvatten.
Lycka till med din varmbänk!!












Inga kommentarer:
Skicka en kommentar