Gör ditt eget maskros te.
Nu när våren är här och sommaren på ingående
varför inte göra sitt eget maskros te?!
Maskrosen är en av våra mest kända ogräs.
Den växer överallt. Men maskrosen har många
hälsoeffekter och är väldigt nyttig.
Hela växten går att äta. Dom spröda bladen kan
man ha i sallader. Dom innehåller A,B och C
vitaminer. Även kalium, järn och zink.
Bladen har en något besk smak så dom är godast
på våren när dom är små och spröda.
Maskrosen blommor har en sötare smak
och kan användas att göra maskros sirap
eller torkas och göra ett gott te på.
Det finns även dom som gör
maskrosvin av blommorna.
Roten kan skalas och kokas i 15 min för att
ätas som en källa till kolhydrater.
Även roten kan torkas och göra te på.
Maskros rot finns att köpa på hälsokost.
Men det är roligare att plocka själv!
Rötterna är rika på bland annat bitter ämnen,
garvämnen, slemämnen och pektin
vilket är bra för matsmältningen och för aptiten.
Man kan med fördel smaksätta med kardemumma
och honung.
Så ni ser, nästa gång ni tittar på en maskros
då vet ni lite mer om denna fantastiska ört
och kanske till och med använder er av den.
Recept:
Koka upp vatten
men bara precis så det börjar koka.
Till en kanna går det ca 1 dl torkade örter.
Till en kopp 1tsk örter. Lägg i en sil.
Häll över vattnet och låt dra i 3-5 min.
njut av teet och smaksätt gärna med
kardemumma och lite honung.
Dessa mått går att använd till andra
örter också.
Men som med allt är det inte bra att dricka
för mycket för ofta.
Alla dessa fina bilder är lånade av Canva.




.webp)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar