onsdag 19 september 2012

Welsh cob, en riddarhäst!!!

Jag har en hästbok som heter Hästar från hela världen. Ni kanske har sett o läst den. Hästraser från hela välden står pressenterade där. Då oxå min ras Welsh cob. Det står så här:

Welsh cobben som likaledes härstammar från Welch Mountainponnyn förekommer redan i sånger och dikter från 1200-talet, då Powycobben, som va en produkten av en korsning med spanska stridshästar, först blev kändsom riddjur åt kung Rikard I:s riddare. Cobben är utomordentligt snabb, strak och säker på foten och har därför i alla tideruppskattats av jordbrukare. Fortfarande används cobben som vagns- och ridhäst.



Om man läser i VikipediA om Welsh cobben står det oxå där om Powys häst. Från VikiåediA:

 Under medeltiden korsades även dessa ponnyer med de berömda spanska hästarna och dessa korsningar kallades för "Powys häst". Powys hästar var basen för både Welsh cob och för Welshponny av cobtyp (kategori C).

Här en bild på en stay av Kung Rikard som kanske sitter på föregångaren till Welsh coben.

 
Kung Rikard Lejonhjärta  ledde tredje korståget mellan
 år 1189 till 1192 som var syftet att återta Jerusalem.
 
 
På 700-talet började stigbygeln användas vilket möjliggjorde uppkomsten av tungt rustade ryttarhärar och införandet av riddarväsendet i de västeuropeiska kulturländerna. (Från VikipediA.)
 
 
Här en vacker bild på en Dubbning av en Riddare.
 
 
 
 
Källa VikipediA:
 
Welsh coben var oumbärlig i Wales landsbygd, och gjorde den största delen av arbetet på gårdarna innan de ersattes av traktorer och motordrivna fordon efter mekaniseringen. Coben drog också bönderna och deras fruar till marknaden och kyrkan och deltog efter det i travtävlingar. Walesarna satte sin cob främst av alla ägodelar och bevarade stamtavlorna i generationer.
 
 
 
Än i dag används Welsh cobben som riddar häst.
Här Kersin Axen på sitt sto Brudviks Pryder.
 
 
 
 
Källa: 
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar